Masturbimi

Seksualiteti është kompleks, luksoz dhe i pazakonshëm.   

Seksualiteti nënkupton zbulimin e vetes si një qenie seksuale: pranimi i të gjitha ndryshimeve që ndodhin në trupin tonë gjatë pubertetit, zbulimi i orientimit tonë seksual dhe identitetin seksual. Ajo ndikon në emocionet tona, dhe emocionet tona ndikojnë në dëshirat dhe mendimet tona.   

Lidhjet seksuale gjithashtu janë pjesë e seksualitetit tonë, por nuk është e thënë që duhet të jemi seksualisht aktiv me qëllim ta zbulojmë seksualitetin tonë. Është tërësisht individuale kur do ta ndërmerrni këtë hap në zbulimin e seksualiteti tuaj dhe të tjerëve, apo kur filloni të shkëmbeni emocionet, ndjenjat, puthjet dhe përfshirjen në lidhjet seksuale 

 

Zanimljivosti

Tokom sat vremena seksa, sagori se najmanje 360 kalorija.

Lidhjet për një natë

Kur me dikë kemi pas gjëra intime, mungesa e lidhjes ndërmjet nesh është gjithashtu një lloj i lidhjes. Kjo lidhje nuk përfshin angazhim afat-gjatë dhe vëmendje. Kjo nuk ka plane apo dëshira të përbashkëta. Nuk mendohet për të ardhmen, fazat tjera apo pritje. 

Lidhja për një natë zakonisht fillon si një takim mes dy të panjohurve, të cilët përfundojnë të ndarë si dy të huaj të cilët kanë pasur marrëdhënie seksuale. Shumë e thjeshtë. 

Megjithatë, e gjithë kjo tingëllon shumë e thjeshtë, mundet vërtetë të komplikohet nëse seksi për një natë nuk është ajo çfarë kemi pritur. Nëse përfshihemi në një lidhje të tillë, është e rëndësishme të jemi të ndershëm, sidomos me vetën, dhe më pas edhe personin tjetër.Dëgjo mirë mendimet në kokën tënde! Nëse në mesin e tyre ke mendim që të jep shpresë se seksi për një natë mund të kthehet në një romansë të gjatë të mbushur plot me emocione, atëherë është mirë që ju haptas ta pranoni këtë. 

Ky lloj përfundimi është i mundur, kështu që, nëse keni mall atëherë flisni,por mos harroni se mund të ndodhë që ju të përfundoni të lënduar nga kjo lidhje për një natë. Ky nuk është qëllimi i kësaj marrëdhënie. Është e rëndësishme që askush të mos lëndohet dhe dy njerëz të cilët rastësisht janë takuar, janë argëtuar, dhe më pas kanë vazhduar në drejtime të ndryshme. Çdonjëri i është kthyer jetës së vet. 

Mendohet që lidhjet për një natë janë vetëm për vajzat dhe djemtë mendjelehtë të cilët janë nën ndikimin e alkoolit. Kjo nuk është e vërtetë. Mund ti ndodh çdonjërit, rastësisht, kur jemi të vetmuar apo të mërzitur, në udhëtim, pas një lidhje të gjatë e të dhimbshme apo pas ndonjë ndeje të çmendur. 

Nëse kjo ndodh, mos e fajësoni vetën. Dhe çka është më me rëndësi, nëse ju jeni të gatshem për këtë aventurë, asnjëherë (pra ASNJËHERË) mos harroni prezervativin! 

Këto aventura janë në rregull nëse ju e dëshironi dhe nëse llogaritni në kujdesin për mbrojtjen tuaj. Veçanërisht është e rëndësishme që ju t’ju shmangeni përdorimit të substancave të ndryshme psikoaktive sepse, nën ndikimin e tyre, ju mund ti harroni këto rregulla dhe lehtë i ekspozoheni rreziqeve të ndryshme. 

Seksi mund të jetë i mrekullueshëm, por mund të ndodh që pas marrëdhënies seksuale të ndihemi të pikëlluar, vuani dhe frustroheni sepse gjërat nuk kanë rjedhë ashtu siç i keni dëshiruar apo pritur. 

Lidhje pa asnjë lidhje

“Lidhjet pa asnjë lidhje” zakonisht janë lidhje pa detyrime. Ato  mund të përfshijnë ndjenja të forta apo më pak të forta, por nuk pritet që personi me të cilin jeni të jetë besnik, i përkushtuar dhe i detyruar. 

Lidhjet pa detyrime mund të keni me shoqën/shokun nga shkolla fillore, DJ-in e preferuar në ndejat ku nuk shkoni vetëm për muzikë, me një vajzë apo djal që për arsye të pacaktuar nuk dëshironi të keni shumë detyrime. 

Këto marrëdhënie nganjëherë gjithashtu ndërtohen ndërmjet njerëzve të cilët tani më janë partnerë permanent. Në këtë rast, zakonisht ata e mbajnë të fshehur. Meqenëse që të dy personat janë beqar, atëherë marrëdhënia e tyre nuk duhet të jetë e fshehur perderisa ajo nuk është formale dhe pa detyrime. 

Jo çdokush është mirë i përgatitur për një lidhje serioze emocionale. Me të rinjtë, ky fenomen është shumë i zakonshëm, kështu që dashuria dhe seksi jo gjithmonë shkojnë së bashku. Të dashuruarit dhe seksi janë gjëra të ndryshme, megjithatë janë të lidhura me aktivitetin e njejtë. Është plotësisht e drejtë që ky aktivitet të përfshihet në njërën formë apo tjetrën. 

Lidhjet të cilat fillojnë “pa detyrime” ndonjëherë përfundojnë në diçka më shumë. Megjithatë, kjo nuk është një rregull e caktuar. Ka raste në të cilat përfundojmë të lënduar nga një lidhje e tillë. Kjo ndodhë kur pritjet e dy nerëzve nuk janë të njëjta, dhe kur zhgënjehemi me personin që kemi besuar se ka pasur diçka më shumë, se ai/ajo është në dashuri me ne… Parashtrohet pyetja: a duhet të kemi frikë nga kjo? 

Përgjigjja: Dashuria është e çuditshme. Dhe lidhjet ndërmjet njerëzve janë shumë të komplikuara. Nëse nuk keni marrë atë që keni dëshiruar, ju keni të drejtë ti jepni vetës pak kohë për të vuajtur, por pas pak ngrituni dhe vazhdoni më tutje… 

Lidhjet “pa detyrime” janë një nga mënyrat më të mira për të fituar përvojë. Jo vetëm atë seksuale por gjithashtu edhe përvojë jetësore. Përsëri, është shumë e rëndësishme që të kemi pritje të çartë dhe të jemi të sinqertë me vetën dhe me personin tjetër. 

Nëse dëshironi lidhje të vërtetë, romantike dhe serioze bëhuni të sinqertë dhe respektoni dëshirat tuaja. Çdonjëri ka të drejtë të ndërtojë një lidhje në jetën e tyre që i përshtatet më së miri. 

Lidhjet romantike

Lidhja romantike është partneritet që kërkon besim, respekt të dyanshëm dhe komunikim të hapur. Njerëzit të cilët janë në një lidhje të tillë janë më të afërt, dhe që lidhja e tyre të zhvillohet është me rëndësi të kenë pikëpamje të njëjta për ta bërë një lidhje më kualitative.  

Në një numër të madh të lidhjeve, gjëja e rëndësishme është besnikëria. Me qëllim të ndërtimit të konfidencës së përbashkët, te shumë njerëz është e rëndësishme që partneri i tyre mashkull apo femër të jetë i përkushtuar në besnikëri. Kjo nënkupton se ata kanë lidhje intime dhe seksuale vetëm me një person, me personin me të cilin ata janë në lidhje. Nëse nuk e ndieni këtë kërkesë si presion dhe si diçka që ju mban prapa, lidhja juaj është stabile. Lidhjet stabile janë ato të cilat njerëzit ndajnë besimet e njejta, mbështesin partnerin e tyre dhe mundohen që të mos bëjnë kompromis me ndonjë gjë tjetër. 

Që ta bëni lidhjen tuaj më të mirë dhe më të bukur, është e rëndësishme ta trajtoni njëri tjetrin me respekt, mos të jeni posesiv, dhe personit me të cilin jeni ti jepni kohë dhe hapësirë për shoqërim me shokë e shoqe, familje dhe të merren me gjëra të tjera në të cilat ju nuk jeni të përfshirë. 

Xhelozia është e rrezikshme për çdo lidhje. Sidomos kur shëndrrohet në nevojë për kontroll. Është e rëndësishme t’iu shmangemi këtyre situatave.Nuk duhet që personi tjetër të shtyhet apo të nënçmohet në një lidhje. Çdo lloj i kontrolit, zotërimit dhe manipulimit përfaqëson dhunë në lidhje, dhe nuk jep rezultat të pasionit. Njëri duhet ta lë një lidhje të tillë sepse ky lloj i lidhjës ndërmjet partnerëve nuk do të zhduket vetvetiu. 

Është e rëndësishme ti vendosni limitet tuaja dhe ti respektoni limitet e partnerit në një lidhje. Është e rëndësishme të jeni shok, të dashur dhe partner që dëshironi ti ndani bashkë momentet e mira dhe të këqija. 

Kjo quhet: dashuri e vërtetë. 

Njerëzit me fat e fitojnë ndërsa njerëzit e menqur e ruajnë.  

Dhuna në lidhje

Abuzimi në lidhje me adoleshentë është e njejtë si abuzim me çdo lidhje tjetër – është e gjitha për pushtet dhe kontroll. 

Nëse ndjeheni se partneri juaj është duke përpjekur për të ju kontrolluar duke përdorur frikë, dhunën ose frikësim ose në qoftëse ju keni për ta ndryshuar sjelljen tuaj në çdo mënyrë sepse ju jeni të frikësuar nga reagimi i partnerit tuaj, ju nuk jeni në një lidhje të shëndetshme dhe ju jeni abozuar nga partneri juaj. 

Dhuna në një lidhje mund të ketë forma të ndryshme. Abuzimi fizik dhe seksual vërehen më së lehti pasi që mund të lënë shenja dhe të mavijosura. 

Por mos harroni – Ju nuk duheni të keni goditur për tu abozuar. Kontrolli emocional, psikologjik dhe financiau janë gjtihashtut forma serion të dhunës. Sikurse qe eshte dhuna kibernetike dhe dergimi i sms-ve me permbajtje eksplicite seksuale (ang.sex texting) 

Ju duhet të keni kujdes dhe të reagoni në kohë. Dhuna në lidhje shpesh përshkallëzohet me kalimin e kohës – çka fillon si abozim verbal dhe emocional mund të shëndrrohet në dhunë psikologjike. 

Pyete veten në këto pyetje: 

 • A është partneri juaj shumë xheloz dhe pasiv me juve?
 • A e bënë partnerin tuaj të zemëruar  kur ju shpenzoni kohë me shokët e juaj ose kërkesën tuaj për të shpenzuar tërë kohën me atë ose të saj?
 • Ai/ajo kontrollon telefonin tuaj, Viber, Whatsapp, Facebook dhe qasje në Twitter?
 • Ai/ajo përpiqet dhe mundohet të marrë shokët e juaj nga Facebook, fotot e juaja, ose të ju ndaloj te keni komunikim përmesmesazheve me shkërmesmesazheve me shokët e juaj?
 • Ai/ajo ju bënë presion juve për ti dërguar foto nudo përmes mesazheve?
 • Ai/ajo mundohet të ju kontaktoj dhe të dërgoj mesazhe për të ju kontrolluar se ku jeni dhe me konë jeni duke u shoqërua?
 • Ai/ajo qeshë me juve ose ju poshtëron para të tjerëve?
 • Ai/ajo bëhet agresivë? Ai/ajo ju godet, shtyej,shuplak ose godet juve?
 • Ai/ajo ju bënë presion juve të bëni marrëdhënie seksuale kur ti nuk dëshiron,duke ju treguar juve “çdo kush e bënë këtë” ose atë se çka dëshiron të bëni “ose metvërtetë e që e dëshironi atë”?

Alb. Ju gjithashtut duhet të keni parasysh se abuzimi nuk është faji juaj. Partneri juaj mundë të ju fajësojë për sjelljen e tij/saj – ndoshta duke dhënë se “ bëne ai/ajo të ju godet” – por partneri juaj është i vetëm dhe përgjegjës për reagimet e tij/saj. 

Alb. Nëse jeni përgjigjur me PO në disa prej këtyre pytjeve, ju duheni të keni parasysh të bisedoni me shokët e juaj, familjarët ose të moshuarit që ju beson (Axhallarë,trajner, kojshi, etj) ose kontaktoni institucionet që mundë të ju ndihmojnë juve. 

Shënim – Abuzimi kurrë nuk është në rregull. 

Alb. Ju meritoni të jeni me dikë që ju respekton dhe ju bënë të ndjeheni të sigurt. 

Lista e shërbimeve lokale të cilat ofrojnë  ndihmë për viktimat e dhunës. 

Njësiti rajonal i Policisë së Kosovës kundër dhunës në familje  

Lista e shërbimeve lokale të cilat ofrojnë  ndihmë për viktimat e dhunës. 

Njësiti rajonal i Policisë së Kosovës kundër dhunës në familje  

Drejtoria Rajonale e Policisë së Kosovës në Prishtinë/Priština Stacioni Policor 2  Rr . Mëhalla e Muhaxhirëve 
92 (telefon fiks)  192 (celular) 

Strehimorja e Prishtinës/Priština  
038545476 044508081 

Qendra për mirëqenie sociale  
Rr . UCK nuk është në dispozicion 
038244841 linja për ndihmë: 044278792 

Zyrtar për mbrojtjen e viktimave  
038246059 044278738 (24 orë) 

OJQ – Koalicioni i  Strehimoreve të Kosovës  
038545476 044508081 

Qendra për Punë Sociale / Drejtorite neper qytete 

Agjencia për Ndihmë Juridike Falas – ANJF  
Email:Info.ANJF@rks-gov.net 

Adresat:  

ZRNJF Pristina-Zyra  Qendrore e ANJF-së  
Rr. “Zenel  Salihu” Nr.30; Tel: 038 200 18 944 / 038 200 18 941 

ZRNJF Prizren 
Rr.”William Woker’’ p.n “Objektii I Prokuroris Themelore në Prizren ” P.n. : Tel. 029 230 554 

ZRNJF Pejë 
Rr: ” Hasan Cermexhia” p.n. Objektii I Prokuroris Themelore në Pejë: Tel. 039 423 698 

ZRNJF Mitrovicë 
Rr. “Objekti Ministria per Mirqenie dhe Pune Sociale ” p.n : Tel. 028 534 477 

ZRNJF Gjilan 
Rr.Objektii I Prokuroris Themelore në  Gjilan “ : Tel. 0280 321 134  

Institucioni i Avokatit të Popullit – IAP 

Thirrjet falas për palët: 
0800 15555 

Numrat telefonik të kontaktit:
+383 (0) 38 223 782; +383 (0) 38 223 783 
+383 (0) 38 223 784; +383 (0) 38 223 789

Telefoni kontaktues për media: 
+383 (0) 44 827 844 

E-mail adresa: 
info.oik@oik-rks.org 

Adresa e Zyrës Qendrore: 
Institucioni i Avokatit të Popullit
 
Rr. “MIGJENI”, nr. 21 
10000 Prishtinë, KOSOVË 

Zyra e Linjës Ndihmëseështë numër telefonik publik dhe pa pagese për t’ua mundësuar viktimave dhe publikut një mekanizëm konfidencial për raportimin e veprave ndryshme penale abuzimit: për informimin e viktimave dhe personave tjerë lidhur me të drejtat e tyre, sigurimin e informatave nevojshme për shërbime ekzistuese dhe numrat kontaktues. 

Numri i Linjës Ndihmëse, falas 24 orë: 080011112 

Zyrat regjionale mbrojtësve viktimave 

Zyrat regjionale mbrojtësve viktimave janë vendosura në 7 rajone brenda Republikës Kosovës: 

Zyra e Regjionit të Prishtinës 
Tel kujdestar : 044 278 738 
Telefoni fiks zyrtar : 038246-059- 038 200 18 738 (Centrex) Adresa Pallati i Drejtėsisė , Ndėrtesa e Prokurorisė Themelore ,Objekti C, Kati pėrdhese, Zyra Nr. C007 dhe COO6, Hajvali, Prishtinė. 

Zyra e Regjionit të Gjilanit 
Tel kujdestar : 044 310 467 
Telefoni fiks zyrtar : 0280 320 462, Adresa : Ndėrtesa Objekti i Prokurorisė Themelore Gjilan, Rruga Marije Shllaku PN , Gjilan, kati I, zyra Nr.104-105. 

Zyra e Regjionit të Ferizaj 
Telefoni kujdestar : 044 161 138 
Telefoni fiks zyrtar: 0290 325 602 
Adresa : Ndėrtesa e Prokurorisė Themelore Ferizaj, Rruga e Reēakut , PN Ferizaj , kati I, zyra Nr.106-107. 

Zyra e Regjionit të Prizrenit 
Telefoni kujdestar: 044 310 468 
Telefoni fiks zyrtar 029-241-898 
Adresa Ndėrtesa e Prokurorisė Themelore Prizren, Rruga William Walker, Prizren, kati pėrdhese , Zyra Nr 01,02 dhe 04. 

Zyra e Regjionit të Pejës 
Telefoni kujdestar 044 348 164 Telefoni fiks : 039 421 194
Adresa : Ndėrtesa e Prokurorisė Themelore Pejė, kati I tretė, Rruga Hasan Cermaxhia,Peje. Zyret Nr C3,C4,C5.

Zyra e regjionit të Gjakovës 
Telefoni kujdestar : 044 418 668 
Telefoni fiks: 0390 320 228, Adresa: Ndėrtesa e Prokurorisė Themelore Gjakovė, Rruga Tirana PN 

Zyra e regjionit të Mitrovicës 
Telefoni kujdestar 044 310 466 
Telefoni fiks 038 20017923 
Adresa Ndėrtesa e Gjykatės Themelore Jugu, kati i IV-tė, Sheshi Isa Buletini, Mitrovicė 

Strehimoret e mëposhtme operojnë në Kosovë: 

 1. Qendra për Mbrojtjen e Grave dhe Fëmijëve në Prishtinë
  +383 (0) 44 425 111, Rr. Imzot Nikë Prela, Nr. 50, Prishtinë,  zana.asllani1@gmail.com, Zana Asllani
 2. Strehimorja ‘Raba Voca’ për Gra dhe Fëmijë në Mitrovicë
  +383 (0) 44 815 749, Rr. Riza Selaci, Nr. 12, Mitrovicë, fidanehyseni@hotmail.com, Fidane Hyseni
 3. Qendra për Mirëqenien e Gruas në Pejë
  http://www.qmg-ks.org/ +386 49 278 809, pejawwc@yahoo.com  
 4. Shtëpia e Sigurt në Gjakovë
  Nr pa pagesë: 0800 800 01
  Nr fiks: 0390 330 098
  Nr i mob: +383 44 830 151,
  linjajuaj@yahoo.com
 5. Qendra për Strehimin e Grave dhe Fëmijëve në Prizren
  Phone: +377 (0) 292 347 94, qsgf_pz@hotmail.com
 6. Strehimorja ‘Liria’ në Gjilan
  0280325700, liriagjilan10@hotmail.com
 7. Shpresa dhe Shtëpitë e Fëmijëve në Prishtinë +383 (0) 44 200 353
  Rr. Rexhep Sehma, nr: 15, Taslixhe, vqitaku@yahoo.com, Valbona Çitaku
 8. Qendra për Mbrojtjen e Viktimave dhe Parandalimin e Trafkimit të Qenieve Njerëzore në Prishtinë
  +383 (0) 38 226 305; +383 (0) 44 167 395
  Rr. Pashko Vasa, 11 A, Prishtinë teuta.abrashi@gmail.com, pvpt.ngo@gmail.com  – Teuta Abrashi
 9. Strehimorja për Gra në Zubin Potok

   

  Linja e jetes 

Linja e jetës është qendër telefonike për parandalimin e vetëvrasjes. Çdo thirrje ështe plotësisht anonime dhe trajtohet pa gjykime. 

Telefonata pa pagesë në 080012345, çdo ditë, ora 14:00 – 02:00. 

 

Lista e shërbimeve lokale të cilat ofrojnë  ndihmë për viktimat e dhunës. 

Njësitë rajonale të Policisë së Kosovës kundër dhunës në familje                 

SIT-Qendra për Këshillim, Shërbime Sociale dhe Hulumtime
Qendra për Këshillim ofron shërbime identifikimi dhe këshillimi për individët ose grupet që kanë nevojë për parandalimin e dhunës me bazë gjinore dhe dhunën në familje, rehabilitimin dhe riintegrimin e kryerësve të veprave penale. 

Zyra Prishtinë 
rr. Fehmi Agani, E-1, No.16, 10000 Prishtinë, Kosovë

Tel: +381 (0) 38/223 457 E-mail : info@sit-ks.org 
Orari i punës: (E hënë-E premte) 09:00-17:00 

Strehimoret për viktimat e dhunës në familje: 

OJQ – Koalicioni i Strehimoreve të Kosovës 

+383 (0) 38 545 476  
+383 (0) 44 508 081 

Qendra për Mbrojtjen e Grave dhe Fëmijëve – Prishtinë 
Dhunë në Baza Gjinore, Dhuna në Familje, Anti-trafikimi,Të Drejtat e Njeriut, të Drejtat e Grave, të Drejtat e Fëmijëve 

+383 (0) 44 425 111 

Qendra për Mirëqenien e Gruas – Pejë  
+383 (0) 44 278 809 
+383 (0) 39 421 398 

 Shtëpia e Sigurtë – Gjakovë  
+383 (0) 44 830 151 
+383 (0) 390 330 098 

Abuzimi me alkool dhe droga 

Qendra Mediko-Psikoterapike “LABYRINTH”, Prishtinë 

Qendra “Labyrinth” merret me parandalimin e abuzimit të drogave dhe alkoolit, trajtimin e varësisë nga drogat dhe alkooli, si dhe zvogëlimin e dëmeve që lidhen me injektimin e drogave 

Zyra Prishtinë 
rr. Gazmend Zajmi-42 10000 Prishtinë, Kosovë 

E-Mail: labirinti@gmail.com      

Orari i punës: (E Hënë – E Premte) 10:00 – 17:00               

Të tjera 

Linja e Jetës  

Linja e jetës është qendër telefonike për parandalimin e vetëvrasjes. Çdo thirrje është plotësisht anonime dhe trajtohet pa gjykime. 

Tel: 0800 12345  E-mail: linjaejetes@gmail.com  

Orari i punës: (E hënë-E diel) 14:00-02:00