Dhuna në lidhje

Abuzimi në lidhje me adoleshentë është e njejtë si abuzim me çdo lidhje tjetër – është e gjitha për pushtet dhe kontroll.

Nëse ndjeheni se partneri juaj është duke përpjekur për të ju kontrolluar duke përdorur frikë, dhunën ose frikësim ose në qoftëse ju keni për ta ndryshuar sjelljen tuaj në çdo mënyrë sepse ju jeni të frikësuar nga reagimi i partnerit tuaj, ju nuk jeni në një lidhje të shëndetshme dhe ju jeni abozuar nga partneri juaj.

Dhuna në një lidhje mund të ketë forma të ndryshme. Abuzimi fizik dhe seksual vërehen më së lehti pasi që mund të lënë shenja dhe të mavijosura.

Por mos harroni – Ju nuk duheni të keni goditur për tu abozuar. Kontrolli emocional, psikologjik dhe financiau janë gjtihashtut forma serion të dhunës. Sikurse qe eshte dhuna kibernetike dhe dergimi i sms-ve me permbajtje eksplicite seksuale (ang.sex texting)

Ju duhet të keni kujdes dhe të reagoni në kohë. Dhuna në lidhje shpesh përshkallëzohet me kalimin e kohës – çka fillon si abozim verbal dhe emocional mund të shëndrrohet në dhunë psikologjike.

Pyete veten në këto pyetje:

• A është partneri juaj shumë xheloz dhe pasiv me juve?

• A e bënë partnerin tuaj të zemëruar  kur ju shpenzoni kohë me shokët e juaj ose kërkesën tuaj për të shpenzuar tërë kohën me atë ose të saj?

• Ai/ajo kontrollon telefonin tuaj, Viber, Whatsapp, Facebook dhe qasje në Twitter?

• Ai/ajo përpiqet dhe mundohet të marrë shokët e juaj nga Facebook, fotot e juaja, ose të ju ndaloj te keni komunikim përmesmesazheve me shkërmesmesazheve me shokët e juaj?

• Ai/ajo ju bënë presion juve për ti dërguar foto nudo përmes mesazheve?

• Ai/ajo mundohet të ju kontaktoj dhe të dërgoj mesazhe për të ju kontrolluar se ku jeni dhe me konë jeni duke u shoqërua?

• Ai/ajo qeshë me juve ose ju poshtëron para të tjerëve?

• Ai/ajo bëhet agresivë? Ai/ajo ju godet, shtyej,shuplak ose godet juve?

• Ai/ajo ju bënë presion juve të bëni marrëdhënie seksuale kur ti nuk dëshiron,duke ju treguar juve “çdo kush e bënë këtë” ose atë se çka dëshiron të bëni “ose metvërtetë e që e dëshironi atë”?

Alb.  Ju gjithashtut duhet të keni parasysh se abuzimi nuk është faji juaj. Partneri juaj mundë të ju fajësojë për sjelljen e tij/saj – ndoshta duke dhënë se “ bëne ai/ajo të ju godet” – por partneri juaj është i vetëm dhe përgjegjës për reagimet e tij/saj.

Alb. Nëse jeni përgjigjur me PO në disa prej këtyre pytjeve, ju duheni të keni parasysh të bisedoni me shokët e juaj, familjarët ose të moshuarit që ju beson (Axhallarë,trajner, kojshi, etj) ose kontaktoni institucionet që mundë të ju ndihmojnë juve.

Shënim – Abuzimi kurrë nuk është në rregull.

Alb. Ju meritoni të jeni me dikë që ju respekton dhe ju bënë të ndjeheni të sigurt.

Lista e shërbimeve lokale të cilat ofrojnë  ndihmë për viktimat e dhunës.

Njësiti rajonal i Policisë së Kosovës kundër dhunës në familje

Drejtoria Rajonale e Policisë së Kosovës në Prishtinë/Priština Stacioni Policor 2  Rr . Mëhalla e Muhaxhirëve

92 (telefon fiks)  192 (celular)

Strehimorja e Prishtinës/Priština

038545476 044508081

 

Qendra për mirëqenie sociale

Rr . UCK nuk është në dispozicion

038244841 linja për ndihmë: 044278792

 

Zyrtar për mbrojtjen e viktimave

038246059 044278738 (24 orë)

OJQ – Koalicioni i  Strehimoreve të Kosovës

038545476 044508081

 

 

 

dhuna-ne-lidhje